AKA Koleji Güneş ve Uzay Gözlemevi, ülkemizde ilk ve orta dereceli okullar bünyesinde yer alan birkaç Gözlemevinden birisidir.
Gözlemevinde her kademedeki öğrencimiz, uzayın görkemli büyüklüğünü, en yakın yıldızımız Güneş’i, gezegenleri, Güneş Sistemini, doğal ve yapay uyduları, göktaşı yağmurlarını, yıldızları, ölen yıldız kalıntılarını, yıldız doğum bölgelerini ve daha birçok gökyüzü cismi ve olayını gözlemleyerek öğrenme fırsatı bulur.
Gök Bilimi eğitimi ile gökyüzü, gök cisimlerinin görünen hareketleri ve mevsimler; Güneş ve Güneş Sistemi; yıldızlar ve tüm evren hakkında bilgi verilmektedir. Böylece öğrenciler, uzayı çağın gerektirdiği biçimde öğrenerek belki de yakın geleceğimizin garantisi güçlü bilim insanlarımız olma yolunda ilk adımlarını atarlar.
Teleskop
Kubbe
Ash-dome model 309 cm çapında yarı otomatik kubbe.
Kubbe, yarım küre olup yaklaşık 30 derecelik üste ve alta açılan çift kapaklı yarık mevcuttur. Bu kapakların üste açılanı motorlu olup otomatik açılır, diğeri ise makaralıdır. Kubbenin çapı 309 cm olup 360 derece sağa veya sola döndürülebilir.
Kubbelerin astronomik gözlemlere katkısı teleskopun alıcısının sadece gözlenen cismin ışığını alması, çevredeki ışık kirliliğinden en az etkilenmesini sağlar.
Koordinat Bilgileri
N 410 00’ 26’’0
E 0280 51’ 4’’5
h: 96 metre (Yükseklik)
Gelecek 10 Yılda İstanbul'dan İzlenebilecek Önemli Gök Olayları
Tutulmalar
Not: Tutulmalar farklı bölgelerde(ülkeler) farklı (halkalı, parçalı, kısmi veya tam) şekilde gerçekleşebilir. Bu tarihler sadece İstanbul’dan görülebilen olanlarıdır.
Bu tarihlerde başka tutulmalar da gerçekleşecektir. Fakat İstanbul’dan izlenemeyecek olanlar bu listeye girmemiştir.
Daha Önce Gözlemlediğimiz Gezegen Geçişleri